Skip to main content

Vi spiser alle mere, når vi er i godt selskab, men mange sidder jo alene i disse uger.

Svigter appetitten på grund af sygdom, når livet bliver svært, eller som en naturlig del af det at blive ældre, så er det ekstra vigtigt at have fokus på den rette ernæring. Det er både vigtigt for helbredet og for livskvaliteten.

I øjeblikket, hvor Coronafeberen raser, er det derfor ekstra vigtigt at holde øje med sin kære, spørge ind til, om de spiser, og – lige så vigtigt – hvad de spiser.

Uplanlagt vægttab kan være alvorligt, særligt for seniorer. Spiser man i en længere periode for lidt, så er det let at komme ind i en ond spiral med træthed og uoplagthed samt vægttab. Ubemærket skifter man måske madvaner til noget, der er let at spise og tygge, da det faktisk kan kræve en del energi for eksempel at spise et stykke kød eller rå grøntsager og groft brød. De kilo, der tabes uplanlagt, kan for seniorer være svær at få på igen, da appetitreguleringen ikke er så god.

Der er desværre en sammenhæng imellem vægttab og tab af muskelmasse/muskelstyrke og et vægttab kan derfor medføre, at evnen til at man kan klare sig selv i hverdagen mindskes, det giver nedsat livskvalitet og trivsel.

Tab af muskelstyrke sker ikke kun i arme og ben. Det sker også i kæber og de muskler der bruges til at tygge og spise. Alle uanset fysisk form, vil med alderen opleve at deres muskelstyrke i både krop og tyggemuskler formindskes, det kaldes sarkopeni.

Har alle ikke oplevet, at tilkendegivelsen af, hvor mør oksestegen til familiemiddagen er hos de enkelte familiemedlemmer rundt om bordet, kan være ret forskellig? Når tyggemusklerne mindskes, bliver det sværere at tygge hele kødstykker, rå grøntsager, hårde fødevarer mv.

Konsekvensen af at opleve at ”kødkvaliteten er forringet” er ofte, at kødet bliver liggende på tallerkenen og måltidet kommer til at bestå af kartofler og sauce og måske lidt grøntsager. Det er igen en ond spiral at komme ind i.

De fleste ved godt, at proteiner er en nødvendighed for kroppen og, at det derfor skal være en del af vores daglige kost. De fleste ved også godt, at proteiner bruges til at opbygge og vedligeholde muskler i kroppen, men det er nok de færreste, der ved, hvor vigtige proteinerne er for os.

Protein er ekstrem vigtig for en lang række af kroppes vitale funktioner. Proteiner udgør cirka 15% af vores kropsmasse og findes blandt andet i muskler, ledbånd, sener, brusk, hud, hår, knogler og negle. Hæmoglobin, hormoner og enzymer består også af proteiner.

Det er derfor supervigtigt at få proteiner nok. Selv om appetitten svigter, så er kroppens behov for proteiner og kalorier uændret, og derfor er det vigtigt at have fokus på at spise de rigtige madvarer. Der gælder derfor andre kostråd til småtspisende end dem, man har liggende på rygraden og konstant ser i ugeblade og aviser til personer med normal appetit.

Proteiner findes hovedsageligt i kød, fisk, fjerkræ, æg og mælkeprodukter. Proteiner findes også i tørrede bønner og linser samt i nødder og kerner, men de vegetabilske proteiner har ikke samme proteinkvalitet, så fravælger man animalske proteiner så kræver det ekstra stor opmærksomhed for at få dækket kroppens behov.

Er man småtspisende, så ligger behovet på 1-1,5 g protein pr kg legemes vægt. En herre på 80 kg skal dermed spise op til 120 g protein og en kvinde på 60 kg op til 90 g protein.

I 100 g kød, fisk eller fjerkræ er der ca. 20-25 g protein, i ost ca 25-30 g og i æg 13 g.

Mængden af proteiner i grøntsager og kartofler er minimal.

Hvis man får for få proteiner, kan symptomerne være

  • Træthed
  • Svaghed
  • Tab af muskelmasse
  • Hårtab
  • Sværere ved at komme sig efter sygdom og skader.

En del af de klassiske danske hofretter, som næsten alle seniorer forbinder med særlige gode oplevelser og som derfor kan lokke lidt ekstra mad indenbords tilberedes med hele kødstykker. Det gælder f.eks. flæskesteg, kalvesteg eller oksesteg, kylling, mørbradbøf og for eksempel stegt flæsk.

Netop disse retter kan være en stor udfordring at spise, hvis man ikke længere har så gode tyggemuskler, hvis tænderne driller eller hvis man for eksempel på grund af medicin oplever at blive tør i munden.

Det er faktisk relativ let at trylle en steg om i en konsistens, som er langt nemmere at tygge, uden at det behøver at gå ud over hverken udseende eller smag.

Får du lyst til at læse lidt mere om hvordan man gør, så gå ind under vores opskrifter. Der finder du et udvalg af opskrifter på traditionelle menuer.

Vores erfaringer er, at der ikke levnes kød på tallerkenen og at appetitten skærpes når det ikke kræver så meget energi at spise maden. Det er godt for humøret, livskvaliteten og helbredet!

Leave a Reply