Skip to main content

I Danmark er det efterhånden let at købe mad i det offentlige rum; også hvis du frivilligt eller på grund af allergi har særlige valg og fravalg. Det kan være gluten, laktose, at du spiser vegansk eller vegetarisk. Det fremgår meget ofte af spisekortet på restauranter og cafeer, hvilke retter du kan vælge. Er du til take away eller mad på farten er det ligeledes ret let at finde mad, der kan tilfredsstille dine behov og ønsker.

Men har du problemer med at tygge og synke din mad? Ja så er du godt nok på den og det er du ikke ene om. 

Igennem de sidste 5 år har jeg beskæftiget mig med både at udvikle opskrifter og undervise plejehjem og professionelle køkkener i fremstilling af mad til personer som af en eller flere årsager ikke kan spise mad i normal konsistens.

Meget ofte, når jeg fortæller hvad jeg laver – både privat og i arbejdsregi – så går der kort tid, før jeg bliver prikket på skulderen: 

”Kan du forklare mig lidt mere om det der dysfagi?” 

”Jeg har en far, der pludselig spiser grimt. Han spytter maden ud, hoster og harker, når han spiser, og der er ikke særligt lækkert at se og høre på. Vi bliver ærligt talt lidt irriterede på ham. Jeg var slet ikke opmærksom på, at det kan være fordi han har problemer med at spise. Hvordan kan jeg hjælpe ham?”

”Jeg har en mor som har tabt sig så meget. Jeg kommer med alle hendes livretter, men hun lader det meste stå. Spiser kun sovs og kartofler. Før elskede hun da både kalvesteg og kylling, men nu lader hun det ligge. Faktisk lever hun mest af suppe, yoghurt, kage og blødt brød.”

Jeg kan ikke lokke mine forældre til middag mere. De siger ikke selv hvorfor, men jeg kan godt se, at de har svært ved at skæret kødet ud, og de spiser heller ikke så pænt mere. De vil ikke være til besvær, og synes det er uværdigt at maden skal skæres ud som til børn. Det er så synd at de skal sidde alene i både julen og til familiefesterne, men de melder selv fra.”

Stort set alle kender en, der er udfordret med at spise. Det er bare ikke noget, vi taler om!

Man kan vel groft sige, at hvis du lever længe nok, så vil du også opleve at få udfordringer med både at skære mad over, tygge de hårde madkomponenter og synke maden. Årsagen ligger blandt andet i begrebet sarkopeni, altså tab af muskelmasse. Man skønner, at muskelmassen er reduceret med 11 %- 50 % hos personer over 80 år.

Størst er risikoen hos personer med uplanlagt vægttab, kroniske sygdomme som diabetes, KOL eller hjerte-kar-sygdomme og inaktive.

Når man taber muskelmassen, så bliver det sværere at skære maden ud, at tygge maden uden at blive træt i kæberne, og det kan medføre, at man ligeledes får sværere ved at synke mad, der ikke har en blød konsistens.

Den gode nyhed er, at det er forholdsvis let at ændre konsistensen i maden, så familien igen kan samles om det gode måltid, uden at I skal finde på særlige menuer til familiens yngste og ældste.

Lad os håbe at restauranter, cafeer og dagligvarebutikker ligeledes får øjnene op så også personer med dysfagi kan hygge sig og invitere familien på middag i det offentlige rum.

Det er muligt at lave for eksempel en kylling i blød konsistens. Den smager skønt, er dejligt saftig og så kan den spises med en gaffel. 

Vil du lære hvordan man laver den? Du finder opskriften her.

Leave a Reply